cameroon highloond

Whenever nak update blog sure kepala aku rasa blank.

Went to Cameron Highlands for New Year’s Eve. Best betul makan BBQ dalam kesejukan. Kesian tukang bakar ayam, ayam dah masak, letak atas dulang 5 minit, orang nak makan akan suruh reheat sebab dah sejuk. Mana nak bakar ayam, mana nak melayan orang yg sibuk suruh reheat ayam dia (hehe).

Last time aku pegi Cameron ialah masa aku sekolah rendah lagi kut. Takpun tadika. Aku ingat pakai sweater ada gambar Mickey Mouse (ke Minnie Mouse), pastu kena asthma attack teruk sebab terlalu seronok bermain2 di taman permainan. Padan la muka aku. Tapi dah besar ni dah tak asthma dah la, seb baik.

Gambar-gambar yang diambil di Cameron:

The rest on Flickr.

On the way back to KL, sesuatu yang sangat menyayat hati saya telah berlaku. Di pasar sayur, kamera LX3 ku telah terjatuh ke dalam puddle yang dalamnya seperti laut. Memang nampak tali kamera je la. Bangsat punya puddle. Member aku cepat2 menyelamatkan kamera tu, tapi LCD screen tu dah macam akuarium la. Mata aku juga hampir bergenang sama macam LCD tu. Terus bad mood sampai KL.

Sesampai di rumah (which was like 7 hours later, after I’ve done all the things you SHOULDN’T be doing if your camera was submerged in water — leave the battery in the camera, turn on the camera), pinjam hair dryer mak aku and duduk la mengadap LX3 tu dekat sejam meniup2 dia. Other parts looked dry enough from the outside, but the LCD was still fogged up. Wargggh. Aku google ‘what to do if your digital camera is submerged in water’. Ada artikel ni cakap suruh bubuh dalam beras. Aku pun curi la beras Taj Mahal dari kampit beras dalam stor, bubuh dalam plastik beg, pastu bubuh camera dalam plastik beg tu. Left it overnight. Bangun pagi check, masih foggy. Waarrrgghh. Amik beg beras+kamera tu jemur kat luar. Petang tengok, dah tak foggy! Hati berbunga harapan. Switched it on. It still works! Waaaaaaaaaa rasa nak melompat. The LCD was a bit damaged gak lah, but it’s not so obvious when switched on, and the lens and the rest still works. Good enough for me. Rasa lebih sayang yang berbeza kepada LX3 kerana telah survive sesuatu yang horrific.

Haha tadi kate blank.

Advertisements
This entry was posted in always random and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to cameroon highloond

  1. Nate says:

    I would probably need a CPR jika camera mahal saya tenggelam dalam air. Kamu sungguh tabah! dan gambar2 Cameron buat saya mahu ke Cameron menjadi petani.

  2. mimo says:

    oh tidak le setabah mana, kerana di dalam hati sudah banjir. hahaha if all else fails, mari kita berhijrah ke cameron tanam jagung!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s