Mimi’s Useless Guide To Saigon – Part 1

Cis, lama gila tak update blog. Oleh kerana hari ini aku rasa malas nak buat keje, jadi mari kita cuba mengupdate blog with something worth an entry.

Oh yes, the Saigon trip. Gila banyak lagi gambar2 yang belum habis edit. The thing about the LX3 is that it will give you a (most often) deluded sense that ALL your pictures are awesome and worthy of editing and uploading to Flickr. Kalau D50 dulu, asal blur je kena reject (which happens a lot, tangan saya tak steady), so the audition process has an obvious benchmark to be met – tidak boleh blur. With the LX3 the pics are mostly bleeding with sharpness, so struggle sungguh untuk memilih. Rasa semua cun la. Jadi, sampai sekarang gambar belum habis2 lagi edit.

Aaaanyway. I’m gonna try to get all travelogue-ish, and have my own Mimi’s Lonely Planet Equivalent of Saigon of Things She Can Remember But Can’t Exactly Tell You Where It Happened Because She Can’t Really Read Maps. This is a new unexplored niche in the travelogue industry, I’m sure.

***

The Flight

Our flight was supposed to be at 7:25am. So I set all the alarms in my house (termasuk alarm rumah dan alarm kereta) to wake me up at 4:30am. Pacik Mashud juga dipaksa bangun awal untuk menghantar saya ke LCCT. Sampai LCCT around 6:15am. Tengok kat board, tade pun flight ke Ho Chi Minh 7:25am. Hmmm jangan panik dulu, kita tunggu Titot dan Wida. Titot and Wida arrived at LCCT shortly after I did. Titot, the seasoned Air Asia traveller (LCCT dan KLIA tu adalah rumah kedua dia) pegi ke kaunter untuk bertanya mana flight AK 880.

“Ooo beli tiket awal eh? Kita dah adjust departure time to 8:55am. Ikut Winter Time.” kata kaunter.

8:55am?! Sesia aku bangun 4:30 pagi! And Vietnam ada salji ke nak adjust ke Winter Time!


Haa memang la boarding time 0815 kan

Tak berani bagitau Pacik Mashud sebab takut kena marah.

So, kita lepak McD’s dulu makan pancakes.

Kenyang makan pancakes, akhirnya naik flight dan sampai ke Saigon agak awal. Air Asia pilots ni semua kaki speeding aku rasa. Bas mini versi kapal terbang.

Sampai ke airport Saigon dan berasa agak impressed kerana toilet dia sangat bersih. (Maaf tiada gambar)

***

The Room

We stayed at the Mifuki Hotel. Masa tengah check-in aku perasan dia tulis facilities included within room, one of it is ‘Oxygen System’. Aku ingatkan English diorang ni tak berapa bagus and meant AC. Gelak sendiri.

Room was nice and clean, for USD80 per night you’d hope it to be (Titot cakap hotel lain lagi mahal). TV dia banyak channel, ada ESPN etc, but whenever we were in the room kitorang layan Star Movies atau HBO. It did smell like it hasn’t been used for quite a while, and we hardly saw other guests. Bath tub tu overflow sikit. And there was no one manning hotel restaurant. But I have exponentially increased my threshold when it comes to accomodation, post-Geneva trip (this is another long-overdue travelogue to be written), so Mifuki Hotel gets a thumbs up.

Selongkar bilik dan betul2 jumpa tangki oxygen. Gasp in amazement. Why? Tak cukup oksigen ke kat Vietnam ni? Tiba2 rasa sedikit sesak nafas dan kekurangan udara.


Hmmm kenapakah bilik ini perlu ada tangki oksigen

Malam tu aku takleh tido sebab bilik berasa stuffy dan kurang udara. Ini adalah pengaruh saikologi, I’m sure. Titot and Wida slept like babies.

***

The Pho

First day tu agak jenuh la nak cari makanan halal because we didn’t do much research before coming. Main redah saja. (Harapkan aku lagi la memang tidak akan diresearch). So belasah jalan2 je la dulu, tengok apa restoran yang nampak okay dan akan tidak menyebabkan sakit perut.

Mostly we saw:


Suka betul diorang pakai kerusi kecik2 ni

Hmmmm. Kami tidak cukup berani.

Jalan2 lagi nampak restoran yang nampak posh sikit bernama Highlands Coffee. Aku terjebak kerana dia ada tulis coffee. Throughout the trip memang banyak nampak Highlands Coffee ni kat Saigon, kira macam Starbucks la. (Starbucks tak jumpa pulak).

Iced Vietnamese Coffee dia sungguh mengasyikkan. Kitorang belasah la whatever seafood dish yang diorang ada.

Setelah kenyang and sufficiently caffeinated, kita sambung jalan2 lagi, with Titot holding the map. (I am useless).

Penat jalan2, balik hotel lepak tengok HBO kejap before we went out to venture for dinner. Since we haven’t found the halal local food place yet, and already too tired to explore the city at night, we decided on the French bakery nearby. Ingat boleh la order tuna sandwich ke apa ke.

(Owner is French – spoken in lovely sing-song French accent) “Helloooo welcome! How can we help you?”

(Me looking at menu) “Er…you have sandwiches? Tuna?”

“Oooo…let me get my wife!” He couldn’t really understand us, I think.

(Wife just finished with fiddling with the oven at the back) “O000 heellooo! How can we help you today? What bread would you like?”

I repeated the tuna sandwich bit.

“Awww, sorry, we ran out of sandwich bread! Hmmm but we have bread with bacon bits in it!”

Titot thought about this Japanese-Italian (what a strange combo) restaurant we saw and we went to check it out. Menu looked really strange, some glazy egg and potato things, and I was already eyeing for grocery stores.

Takpe kita jalan2 lagi. Jalanjalanjalanjalanjalanjalandalamkeadaanlapardanpenat. Jom try jalan ni! Tadi kita tak lalu lagi!

“Ha tu nampak macam ada restaurant. Jom check out.”

“Uih wei dia tulis halal!” Wooohoooo! Score! The place is called V.N. Halal (initially I thought it was called UN-Halal) and it served yummy local food. Tak tau la rempah apa diorang pakai ni, the soup somehow managed to be clear and light, but flavourful. It was just around the corner from the hotel (penat je jalan jauh2 sebelum jumpa – this seems to be my curse, but that’s another story) and we ate there everyday. Sungguh ramai Melayu yang makan di situ tetapi kami seperti biasa adelah anti-social. Staff pun sampai dah reti cakap Melayu. They serve Malay food too, but I suggest you try all their local offerings. Jangan jadi Melayu yang sampai Vietnam tapi order nasik goreng belacan. (Although ada satu hari tu aku order nasik paprik.)


Beef Noodle Soup yummm


Chicken Clear Noodle Soup – terbaek!

Jadi di situ aku makan beef noodle soup selama tiga hari berturut2. Each meal will set you back around VD100,000, not exactly cheap but worth it.

(Jika kamu wonder di manakah restoran V.N. Halal ini, on which street, teruskan mengwonder, kerana aku pun tak tau. Atau sila tanya Titot.)

Okay sekian travelogue Part 1. Part 2 akan menyusul the next time aku rasa malas nak buat kerja (atau pun sudah habis edit gambar).

Rest of photos on Flickr.

Advertisements
This entry was posted in always random. Bookmark the permalink.

7 Responses to Mimi’s Useless Guide To Saigon – Part 1

  1. SNUGGbaby says:

    sangat lawa gambar2 nya.. edit sendiri ke atau pakai feature pada camera? I love them.

  2. Idlan says:

    Aku veto idea travelogue Geneva. Tidak perlu. Hahahaaha.

  3. thegrouch says:

    that’s where you’re wrong, idlan. the geneva travelogue NEEDS to be written. the world needs to know the dangers of waking up late and …..

  4. mimo says:

    snugg – oh ini edit sendiri, sebab tu tak siap2. gempak gila kalau lx3 ni ada built-in photoshop!

    idlan & grouch – dengar tu idlan, ada supporter idea ini…*memikirkan tajuk travelogue geneva* it NEEDS to be written!

  5. Nate says:

    Jika begitu tidak perlulah edit! {saya masih menggigit jari mahu membeli LX-3 satu}

  6. norzu says:

    vn halal tu not far from ben thanh market, ek. when i was there, siap ada a group of petronas ppl having dinner kat situ although we buat dunno saja. heh.
    so did you find out apa fungsi tangki oksigen dalam bilik tu?

  7. mimo says:

    nate – tak boleh tak edit! saya bukanlah photographer national geographic.

    norzu – yup not far from ben thanh market yang mengerikan itu (more on this later). hahaha ya itulah juga reaksi anti social kami apabila ditegur oleh melayu2 lain di restoran itu. nope! never found out what the oxygen tank is for! maybe some things should remain a mystery…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s